ForsidenForsiden
  Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk

Svampesygdomme

Blomme-ildporesvamp.
(Phellinus pomaceus (P.tuberculosus))

"Hvad er det for mytiske svampe på mit blommetræ................?"

Phellinus pomaceus

Blommeildporesvamp angriber svækkede træer indenfor Prunuslægten. (Phellinus pomaceus).
Foto: : Magnus Gammelgaard.


Navne

Fomes Heart Rot, Old Cushion bracket (English)
Pflaumen-Feuerschwamm (Deutsch) plommekjukee (Norwegan)
plommonticka (Sweden)

Blommeildporesvamp

Endelig en svamp der er til at få øje. Her behøves ikke lup eller mikroskop for at betragte de store frugtlegemer som udvikles på blommetræer og slægtninger til dette. Navnet ildporesvamp stammer fra "gamle dage" da man brugte disse svampe til at opbevare ild over længere tid. Porelaget i svampene brænder meget langsomt og blev brugt som en slags lighter eller fyrtøj.
Andre ildporesvampe har været anvendt som folkemedicin.
Ildporesvampene kendes fra andre poresvampe på det meget store porelag som udgør det meste af svampen. Der findes en lang række forskellige ildporesvampe som oftest er tilknyttet bestemte planteslægter. Mange af disse trænedbrydende svampe lever på dødt væv, men en del også på levende. I forbindelse med angreb af ildporesvampe dannes såkaldt hvidmuld som er det lyse cellulose der er tilbage når ligninene er nedbrudt. Træet eller grenene mister efterhånden deres stabilitet

Phellinus pomaceus
Typisk frugtlegeme på blommetræ Phellinus pomaceus
Foto: Magnus Gammelgaard .

Phellinus pomaceus
Tydelig porer på udersiden af frugtlegemet Phellinus pomaceus
Foto: Magnus Gammelgaard .

Phellinus pomaceus
Tydelig porer på udersiden af frugtlegemet Phellinus pomaceus
Foto: Magnus Gammelgaard .
Phellinus pomaceus
Tidlig frugtlegeme af svampen Phellinus pomaceus
Foto: Magnus Gammelgaard .

Symptomer

Ildporesvampe angriber især træer der af en eller anden grund er svækkede på grund af andre sygdomme. Den betragtes som svag parasitisk til saprofytisk. Store grene kan angribes og efter en tid knække ned. Inde i veddet ses hvidmuld. Det er oftest de karakteristiske frugtlegemer der afslører at der er tale om ildporesvampe. De 3-8 cm brede og 1-3 cm tykke, konsolformede, frugtlegemerne er flerårige, med porer der vender nedad. Porelaget en brunligt og randen og oversiden af frugtlegemet er gråligt til brunligt. Blommeildporesvamp angriber en lang række træer inden for prunusslægten, herunder blomme, kirsebær, slåen, mirabel, mandel og fersken.



Udseende og Livscyklus

Blommeildporesvamp er en svækkelsesparasit. Sporer lander på alle træer, men infektionen finder kun sted på svækkede, syge, blommetræer med nedsatte forsvarsmekanismer, eller såring som følge af beskæring. Selvom blommetræet er angrebet af ildporesvampen, kan det alligevel stå i mange år og give et fornuftigt udbytte.



Modforanstaltninger

  • Beskæring: Sørg for at beskære blommer i sommerperioden hvor bekæringssårene heles bedst. Sunde træer uden sår er det bedste værn mod denne svamp.


Bekæmpelse

Denne svamp kan ikke bekæmpes når den først har etableret sig i træet.


Opdateret d. 01.01.2023

Valid HTML 4.0 Strict