ForsidenForsiden
  Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk


Mider

Brunmider (Clover Mites) (Bryobia.)

"Hvad er det for små "edderkopper" på muren. De kravler også ind i huset....?"

Bryobia praetiosa
Sådanne rødbrune mider kan i det tidlige forår træffes i tusindvis på en varm sydvestvent mur (Bryobia praetiosa ).
Foto: Magnus Gammelgaard.
Navne

Clover mites (English)

Brunmider - Clovermites

På en dejlig varm foårsdag kan man på lune mure og vægge udendørs, træffe tusindvis af disse små edderkoplignende mider, der hurtigt piler afsted henover murværket. Der findes flere arter som betegnes som brunmider. Det ser voldsomt ud og især når de gennem sprækker og revner i huset kravler indenfor i stuen, kan tålmodigheden blive sat på en hård prøve. Heldigvis kan de ikke trives indendørs og dør i løbet af få døgn på grund af udtørring.

Bryobia praetiosa
Brunmider er ikke særlig skadelige for vore planter, men kan være generende indendøre (Bryobia praetiosa).
Foto: Magnus Gammelgaard.


Symptomer

Brunmider er ret store, 0,5 mm brede og 0,7 mm lange. Det er meget når vi taler om mider, der jo oftest kræver lup for at opnå opmærksomhed. Et godt kendetegn på disse mider er i øvrigt de ekstremt lange forben. Deres enorme antal gør at folk ofte bliver nervøse når deres husmur eller vindueskarmene indendørs pludselig bliver levende. Miderne lever af at suge på planter, men de betragtes ikke som særligt problematiske skadedyr, idet symptomerne ikke er særligt slemme og udbredte.
Brunmider kan suge på en række forskellige plantearter, især forskellige arter af græs og kløver (heraf navnet clover mites), men også mange forskellige blomstrende planter og ukrudtsplanter, f.eks mælkebøtter, hyrdetaske, jordbær, påskeliljer, og salvia. Symptomerne er uregelmæssige luyse felter på bladene. Ved kraftige angreb på græsplæner kan der forekomme visninger, som kan forveksles med vinterskader.

Livscyklus

Brunmider er parthogenetiske, hvilket vil sige at de kan lægge æg uden forudgående befrugtning. Det betyder at populationerne består af hunner. Overvintringen sker som æg der er brunrøde og gemmes i forbindelse med plantedele eller murværk. Der sker også en overvintring som mider. Når temperaturen kommer over de 7 grader bliver miderne aktive og søger mod nye "græsgange". Det er her vi møder dem i stort tal på mure og andre bygningsdele, der er syd eller vestvendte. Miderne bryder sig ikke om temperasturer over de 18 grader og det er derfor de ofte forsvinder hen på sommeren.
Brumiderne optræder som regel i stort antal der hvor græsplænen vokser tæt op mod murene. Derfor kan et bælte på ca 1 meter mellem plæne og hus, bestående af grus eller perlesten ofte standse spredningen fra græsplænen.

Modforanstaltninger

  • Undgå græs tæt på husmuren: ca. 1 m med grus mellem græsplænen og muren er tilstrækkelig til at hindre miderne i at kravle op ad muren og trænge ind i huset.


Bekæmpelse

Indendørs er en støvsuger effektiv. Kan også anvendes udendørs på muren.

Kemisk Bekæmpelse

Midler mod krybende insekter har en vis virkning på disse brunmider

Yderligere info om brunmider

http://www.dpil.dk/dpil2005/HTML/brunmider.htm
http://entnemdept.ufl.edu/creatures/orn/mites/clover_mite.htm


Opdateret d. 01.01.2023

Valid HTML 4.0 Strict