Til forsiden

Svampesygdomme

  Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk
Generelt om gråskimmel
Printervenlig side Printervenlig side

Gråskimmel på hindbær (Botrytis cinerea)

Botrytis cinerea
Hindbær er et af de bedste bær man kan dyrke i haven. Anvendelsesmulighederne i husholdningen er mange.. .
Foto: Magnus Gammelgaard.


Hindbærgråskimmel

Når jordbærrene er færdigplukket er hindbærrene som regel klar. Det er dejligt at kunne forlænge bær sæsonen på denne måde, ikke mindst hvis man også planter en af de sene sorter f. eks 'Autumn Bliss'.

Som hos jordbær kan hindbærrene også angribes af gråskimmel. Især frugterne er udsatte, men også stængler kan angribes.

Botrytis cinerea
Sådanne lådne bær der støver, er typiske for hindbær i regnfulde, fugtige sensomre. (Botrytis cinerea).
Foto: Magnus Gammelgaard.


Symptomer


Bløde, rådne bær, overtrukket med en askegrå, støvende belægning er tydelige symptomer på gråskimmel. Ofte kan man se at bærrene bliver brunlige før de modnes. Efterfølgende udvikles den grålige sporebelægning. Sidder bærrene tæt sammen vil man kunne se at de smitter hinanden.

Hindbær kan også få angreb på stænglerne. Her opstår brunlige langstrakte læsioner tit i forbindelse med bladfæstet, som er indgangs port for gråskimlen. Ved efterårs tide og om vinteren, kan der i visse tilfælde ses små sorte forhøjninger i gråskimmelæssionerne. Dette er de såkaldte sklerotier (hvilestrukturer) som kan starte næste års angreb.


Sygdomsforløb


Gråskimmel er en af de almindeligste svampesygdomme vi kender. Den angriber de fleste af vore bær kulturer deriblandt også hindbær.
Særlig i fugtige regnfulde sensomre, kan gråskimmel være et stort problem i hindbær. Som hos jordbær kan hindbærgråskimmel spire allerede i blomstringsfasen. Selvom vejret herefter er tørt i en lang periode, kan gråskimlen ligge latent i blomster anlægget og først for alvor bryde ud når bærrene er ved at være modne.
Det kan også ske at sporespiringen og infektionen først sker senere når bærrene er dannet. Sidder bærrene tæt kan der ske smitte fra bær til bær.

Hos hindbær kan stængler også angribes. Er bladmassen meget tæt kan gråskimmelsporer spire i forbindelse med bladar. Især hvis stænglerne af en eller anden grund bliver beskadiget kan der opstå gråskimmel infektioner.

Man må antage at gråskimmelsporer næsten altid findes i luften, klar til at spire, hvis forholdene er optimale.

Botrytis cinerea
Nærbillede af gråskimmelinficeret frugt. (Botrytis cinerea).
Foto: Magnus Gammelgaard.
Modforanstaltninger


  • Fjern gamle stængler. Gamle stængler der har båret frugt dette år klippes væk efter frugtplukning (også af hensyn til hindbærstængelsyge). De sent blomstrende sorter kan godt klippes helt ned inden vinteren.
  • Udtynding. Har man generelt problemer med gråskimmel i sine hindbær, må man sørge for en større afstand mellem enkeltplanterne, så der skabes mere lys og luft.
  • Planterne skal være tørre efter vanding. Undertiden er det nødvendigt at vande hindbærrene.Anvender man overbrusning er det vigtigt at bladene bliver tørre inden natten. Brug evt. drypvanding i stedet.

Kemisk bekæmpelse


Normalt tilråder man ikke en egentlig kemisk bekæmpelse i forbindelse med privathavebruget. Se evt. under Generelt om gråskimmel

Bekæmpelse


Ved konstateret angreb er det vigtigt at fjerne angrebne bær fra planterne, da de ved indbyrdes berøring smitter hinanden.

Jeg modtager meget gerne gode råd, som jeg så skal forsøge at videreformidle.!

Tilhørsforhold i svamperiget

Knoldskivefamilien
 


Opdateret d. 03.01.2023