Til forsiden

Svampesygdomme

  Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk

Generelt om gråskimmel
  

Gråskimmel på jordbær (Botrytis cinerea)

Botrytis cinerea
Hjemmedyrkede jordbær i køkkenhaven. Bedre fås ikke..... .
Foto: Magnus Gammelgaard.


Jordbærgråskimmel

Friske jordbær i haven, lige til at plukke er enhver haveejers topscorer.

I mange tilfælde lykkes dyrkningen fint, men engang imellem kan der komme skår i glæden. Flere svampesygdomme kan angribe jordbær. Gråskimmel er dog nok den værste, samtidig med at være den mest almindelige.

Botrytis cinerea
Rådne bær med en støvet askegrå belægning, er de typiske symptomer på gråskimmel på jordbær (Botrytis cinerea).
Foto: Magnus Gammelgaard.


Symptomer


Bløde, rådne bær, overtrukket med en askegrå, støvende belægning er tydelige symptomer på gråskimmel. Bærrene angribes ofte før de er modne og her ses de brune pletter tydeligt på baggrund af de lyse bær. Ofte ses blomster der er visnet umiddelbart efter blomstringen. Dette antyder at angrebet har fundet sted på et tidligt tidspunkt.
Undertiden kan ses små sorte indtørrede bær. Dette indikerer at angrebet er startet på de små, ikke færdigudviklede bær.


Sygdomsforløb


Gråskimmel kan vokse ved ret lave temperaturer. Blot nogle få varmegrader og tilpas fugtighed er nok. I forbindelse med jordbær overvintrer gråskimmel som mycelium, evt sklerotier (hvilestrukturer) i de gamle planter.
Når temperaturen stiger om foråret dannes sporer, der spredes med vinden over store afstande.

Sporerne er istand til at spire allerede i blomstringen. Det er derfor på dette tidspunkt man udfører eventuelle sprøjtninger mod denne sygdom. Er klimaet fugtigt i blomstringen, kan en del blomster gå til grunde, allerede på dette tidspunkt. Ellers kan smitten ligge latent i blomsterne og så først slå til når bærrene er ved at modnes.Modforanstaltninger


  • Sorter. Der er stor forskel på jordbærsorternes modtagelighed. Gamle sorter som Senga Sengana og Korona, er ret modtagelige. De er dog svære at undvære da de har en uovertruffen smag. Nyere, gode og mere modstandsdygtige sorter fremavles dog til stadighed.
  • Gødskning. Jordbær skal som hovedregel kun gødskes meget sparsomt før plukningen. Det er bedre at vente til bærrene er plukket. For kraftig gødning giver stor bladmasse og derfor fugtigt klima som er ideelt for skimlen.
  • Planterne skal være tørre efter vanding. Undertiden er det nødvendigt at vande jorbærene.Anvender man overbrusning er det vigtigt at bladene bliver tørre inden natten. Brug evt drypvanding i stedet.
  • Undgå tæt plantning. Sørg for god rækkeafstand så der skabes luft mellem planterne.

Kemisk bekæmpelse


Normalt tilråder man ikke en egentlig kemisk bekæmpelse i forbindelse med privathavebruget. Se evt. under Generelt om gråskimmel

Bekæmpelse


Ved konstateret angreb er det vigtigt at fjerne angrebne bær fra planterne, da de ved indbyrdes berøring smitter hinanden.

Jeg modtager meget gerne gode råd, som jeg så skal forsøge at videreformidle.!

Tilhørsforhold i svamperiget

Knoldskivefamilien
Opdateret d. 03.23.2023