Til forsiden

Svampesygdomme

  Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk




Heksekoste (Taphrina betulina)

Birk
Taphrina betulina

Heksekoste foråsaget af svampen (Taphrira betulina)
Foto: Magnus Gammelgaard.


Hvem kender ikke disse næsten uhygelige silhuetter i birketræer, der bedst ses når træerne har smidt bladene. En vandretur i skumringen under sådanne træer, har da også altid været omgæret med noget uhyggeligt.

Tidligere havde man opfattelsen af at disse deformiteter var hængt op af troldene om natten. Lider man meget af mareridt skulle det angivelig hjælpe at ophænge sådanne heksekoste i soveværelset.


Idag ved vi at der her er tale om en svampeinfektion som påvirker væksten hormonalt. Derfor dannes disse typiske grenpurrer.



Taphrina betulina Taphrina betulina

Det er især hos dunbirk (Betula pubescebs) at der tit kan iagttages heksekoste. (Taphrina betulina) .
Foto: Magnus Gammelgaard.


Ikke nok med at skuddene bliver dværgagtige, de mister også orienteringsevnen (geotropisme) og vokser i alle mulige retninger.

Biologi

Symptomerner skyldes angreb af en svamp. På undersiden af birkebladene dannes de såkaldte frie sæksporer (ascosporer) . De ses som en grålig hvid belægning på bladundersiderne. Disse sporer frigøres og inficerer nye skud om sommeren.

Inden for birk er det især dunbirk (Betula pubescens) der bliver angrebet. Ja man kan næsten være sikker på at der er tale om dunbirk, når der konstateres heksekoste. Vortebirk (B.pendula) angribes sjældent og sker det, er der tale om en anden svampeart.

Heksekoste kendes også fra andre værter end birk. Æble blomme og kirsebær kan angribes om end mere sjældent.
Sypmtomerne som vi kalder heksekoste kan også foråsages af andet end svampe. Flere galmidearter er i stand til at fremkalde lignede symptomer hos mange af vore vedagtige planter (også hos birk).

Taphrina betulina

Nærbillede af de korte misdannede skud (Taphrina betulina)


Betydning

En af naturens luner. Sådan kan man vel betragte heksekoste. Sådanne "skadereder" kan vel ikke genere nogen ?. Det skulle da lige være skaderne !. I litteraturen nævnes det at skaderne fortrækker når de ser heksekoste i træerne. Det skulle angiveligt være fordi de opfatter kostene som reder og derfor må opfatte teritoriet som besat.

Karftige angreb af heksekoste nedsætter træets tilvækst generelt. Er der tale om angreb på mindre træer er det muligt at klippe dem af.

Taphrina betulina

Heksekoste kan blive meget store. Her på dunbirk. (Taphrira betulina)
Foto: Magnus Gammelgaard.

Tilhørsforhold i svamperiget

Sækdugsvampene

Opdateret d. 03.01.2023