Til forsiden
  Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk

Skadedyr

Ildtorn/Pyracantha-minérmøl (Phyllonorycter leucographella)



Hvad gnaver under overhuden på bladene af ildtorn.....................?

Ildtorn minérmøl
Lyse blade fotograferet i april måned, er et resultat af sidste års angreb af Ildtornminérmøllet (Phyllonorycter leucographella).
Foto: Magnus Gammelgaard.


Ildtorn-minérmøl

Et af de store samtalenmner når det gælder skadedyrsangreb på vore træer, har været kastanieminérmøllet. Dette forholdsvis nye skadedyr for danske forhold, har virkelig været genstand for debat i de senere år.
Mindre kendt er et tilsvarende møl som angriber ildtorn (Pyracantha), der ellers i øvrigt ikke er særlig udsat for skadedyrsangreb. Hvor lang tid dette skadedyr har været i landet vides ikke, men forholdsvis ny er den. Professor David Nash har som anstat ved Københavns universitet, beskæftiget sig med dette skadedyr. Han udtaler at det fandtes i København i år 2000, men tilsyneladende ikke i Århus. Mon ikke det idag har bredt sig over det ganske land.

Der findes flere sorter af ildtorn i Danmark, men alle kan sandsynligvis angribes.

Ildtorn minérmøl
I nærbillede ses de typiske minegange, som giver bladet et sølvagtigt skær. (Phyllonorycter leucographella).
Foto: Magnus Gammelgaard.


Symptomer

Minérlarverne lever inde i bladet, hvor de danner karakteristiske brede miner. Larven lever altså under bladenes overhud og er derfor særdeles godt beskyttet mod forskellige rovdyr. På et tidspunkt spinder larverne silketråde på tværs af gangene, hvilket får bladene til at krølle let sammen og giver samtidig mere plads til larvens udvikling.

Skaderne kan godt se kraftige ud, men busken hæmmes ikke nævneværdigt ved et sådant angreb. Bladene falder af lidt tidligere end normalt uden at det betyder stort.

Biologi

De voksne møl er natsværmere. I løbet af sommeren, efter parringen lægger de voksne møl deres æg langs midterribben på ildtorn blade. Æggene er kun ca. 0,2 mm store, lysegrønne og lige netop synlige uden brug af lup. Efter nogle få dage klækker æggene og de små, lyse ca. 1 mm store larver borer sig ind i bladvævet. Her begynder de at lave en mine langs med midterribben.
Efterhånden som larven bliver større udvides minen også. Efter 3. larvestadier begynder larven at spinde silketråde på tværs af minen, så bladet krummer let.

Efter 5. larvestadie er larven klar til at forpubbe sig. Det gør den inden i bladet. Efter forvandlingen til voksen forlader den bladet og efterlader puppehylstret stikkende halvt ud af bladet.


Caliroa annulipes
På trods af mølangreb er ildtornen (Pyracantha Orange Glow) ganske smuk med sine orangerøde bær. De pryder hele vinteren og giver fuglene mad i trange tider (Phyllonorycter leucographella).
Foto: Magnus Gammelgaard.


Modforholdsregler

Der er ikke mange erfaringer med bekæmpelse af dette minérmøl.

  • Netdækning:Et forslag kunne være at dække busken med agryldug (insektnet). Det kræver dog at man er klar over i hvilken periode æggene lægges. Desuden kan nettet blive svært at fjerne igen på grund af buskenes torne.
  • Indsamling: Plukning af bladene så snart man ser angrebet kan have en begrænsende effekt på størelsen af kommende angreb. Det hjælper dog ikke så meget hvis naboen ikke gør det.


Kemisk bekæmpelse

Kemisk bekæmpelse anses ikke som en mulighed for privathaven. Larverne er godt beskyttet under bladets overhud. Skal en sprøjtning med et insektmiddel have effekt, skal denne udføres når larverne er små.

Kemisk bekæmpelse skader i øvrigt eventuelle nyttedyr.



Opdateret d. 03.01.2023