Til forsiden


Marts kan vejr mæssigt være en omskiftelig måned.
Udendørs:

Marts måned er den første forårsmåned.
Prognosen for måneden siger (afhængig af geografisk beliggenhed):
  • Middel af maksimumtemperatur: 6,4 gr. C
  • Middeltemperatur: 3,4 gr. C
  • Middel af minimustemperatur: 0,3 gr. C
  • Nedbørsum: 46,4 mm
  • Nedbørsdage:10
  • Frostdøgn: 12,5
  • Solskinstimer : 130,6

Se evt.: https://www.dmi.dk/vejrarkiv/normaler-danmark/


Køkkenhaven d. 5 marts 2006 Køkkenhaven d. 5 marts 2006
Sådan så der ud i marts 2006

Ofte er denne måned karakteriseret ved meget omskifteligt vejr. Enkelte dage føler man at det rigtigt er forår, andre at vi stadig er midt i vinteren.
På gode solrige dage er det vigtigt at komme udenfor og nyde solen. Nogle få timer et sted der er læ, det er guld værd.
Det er stadig tid for beskæring, men lad nu være med at skamfere det hele som på nedenstående billede:

Betula verrucosa

Det er svært at foretage topbekæring af birk og samtidig bevare træets naturlige fremtoning.


Bagklog kan man altid være, men ofte er det bedre at fælde træerne helt nede ved jorden og efterfølgende plante noget nyt der passer til placeringen.
Under februar måned har jeg angivet nogle enkle råd om beskæring.
Der findes tillige masser af gode råd om beskæring på nettet, prøv at anvende søgemaskinen "Google".

Haverne bliver hele tiden mindre og folk vil have flere planter i dem. Tilsyneladende en umulig udvikling, men også kun tilsyneladende.
Anvendelse af espaliering giver mulighed for dyrkning af både frugt-og prydtræer på meget lille plads. Danmarks Jordbrugsforskning har udgivet en "Grøn viden" om dette emne, se:  www.agrsci.dk/djfpublikation/index.asp?action=show&id=721

Denne publikation kan downloades gratis som PDF fil eller bestilles online.
I samme serie findes en lang række publikationer der beskæftiger sig med forskellige forhold vedr. plantesygdomme.

Køkkenhaven: 
Jorden er i denne måned alt for kold til at så frø. For at opnå en god spiring kræves at jordtemperaturen er oppe på 7-10 gr. C og i mange tilfælde højere. Kold jord giver dårlige spiringsforhold og samtidig mulighed for at svampesygdomme lettere kan angribe de følsomme nye spirer.

Såning af Icebergsalat Såning af Icebergsalat
Værkstedsbordet idendørs måtte tages i brug for at dyrke tidlig salat

Du kan holde øje med jordtemperaturen ved se grafen på www.plante-doktor.dk

Er du ikke tilfreds er det muligt at hjælpe til: allered på nuværende tidspunkt kan man begynde at opvarme jorden. Dette gøres ved hjælp af klar plast udlagt på jorden eller bedre forskellige former for plasttuneller.
På adressen www.udedanmark.dk kan du købe færdigfremstillede tunneller lige til at sætte op.

Lægning af kartofler i potter kartoffelspire
Kartofler lægges i potter med sphagnum. Til højre ses at de små spirer er i gang

Tidlige kartofler er enhver haveejers stolthed. Kartofler (tidlige sorter) kan med fordel sættes til forspiring i denne måned. Kartoflerne kan lægges i et lag i bunden af nogle kasser og anbringes ved 12-15 oC så lyst som muligt. Højere temperaturer og for lidt lys giver lange og tynde spirer der let knækker.
Kartoflerne kan også lægges i sphagnumfyldte potter og dækkes med 1-2 cm sphagnum. Her vil de udvikle rødder og lige klar til at sætte ud under plastiktunnel.
Ved at dyrke tidlige kartofler undgår man også angreb af kartoffelskimlen.
Se: kartoffelskimmel.htm

Dyrk derfor selv de tidlige, tag dem op når de er klar, og brug herefter pladsen til noget andet end kartofler og lad erhvervet bøvle med skimlen. På dette sene tidspunkt er kartofler jo også billige at anskaffe.


Her i begyndelsen af marts kan man hæve jordtemperaturen ved at lave plastiktunellerEr man to som hjælpes ad, går det lettereDet færdige resultat. Buerne er lavet af rundjern, betrukket med en haveslage. En holdbar løsning.


Man kunne også have valgt at lægge plasten direkte på jorden eller eventuelt anvend fiberdug som er lettere at håndtere.

Indendørs Nu da dagene bliver længere og solen begynder at skinne ind af vinduerne eller ind i vinterhaven, sker det ofte at forskellige skadedyr vækkes af deres vintersøvn.
Dette er bl.a tilfældet når det gælder spindemider.
Biologisk bekæmpelse ved udsættelse af rovmider virker ikke særlig godt i vinterperioden, men her i foråret går det bedre. Forskellige firmaer forhandler "rovdyr" se under omtalen af de forskellige skadedyr. Det er vigtigt at man sætter sig godt ind i nyttedyrernes biologi (findes på de respektive hjemmesider) for at få optimal glæde af investeringen.
Sprøjtning med insektsæbe virker godt på spindemider, men der skal behandles flere gange. Det er nu at vore potteplanter gerne vil omplantes og have nyt vækstmedium.
Der findes mange typer af pottemuld. Generelt er lyst, groft sphagnum bedre end mørkt og fint, idet den mørke, meget omsatte, har tendens til at "klaske sammen", hvilket giver dårlige iltforhold. Lerpotter er bedre end plastpotter idet den større fordampning fra siderne, medfører større luftudskiftning. Brugen af potteskjulere er en af de bedste måde at slå planter ihjel på (overvanding).
Det er bedst at anvende pottemuld der indeholder gødning, samt ikke har for lav en surhedsgrad (PH:5,5-6,5).
I forbindelse med ompotningen kan det, hvis der er mistanke om gødningsophobning, være en god ide at skylle jordklumpen igennem med flere hold lunkent vand, for at fjerne eventuelle rester. Er planterne blevet lidt tynde i toppen kan de beskæres, hvorefter de vil skyde og danne en mere kompakt vækst.Eranthis


Forsythia
Glem ikke at tage grene ind til drivning !

Til forsiden