Priksyge(Bitter Pit)"Hvorfor får mine æbler sorte prikker på modningstidspunktet..?"
Ganske små, få 2-3 mm store mørke prikker, er typiske tegn på priksyge
i æbler.
Foto: Magnus Gammelgaard.
Priksyge er en sygdom der skyldes fysiologiske årsager.
Foto: Magnus Gammelgaard.
Nærbillede af de 2-3 mm store mørke prikker. Her på sorten 'Aroma'.
Foto: Magnus Gammelgaard. NavneBitter Pit (English)PriksygePriksyge er en fysiologisk sygdom, der forekommer almindeligt hos æbler og pærer. Der er store sortsforskelle, men langt de fleste sorter kan dog angribes. Aroma, Cox Orange, Guldborg, Boskoop, Gråsten, Jonagored, Rød Ananas og Pigeon er meget modtagelige. Sygdommen opdages normalt først sent i frugtudviklingsforløbet, ofte på det tidspunkt hvor frugterne nærmer sig plukketidspunktet. I visse tilfælde udvikles priksyge først efter et stykke tid på lager.Sygdommen og dens årsager har været genstand for utallige undersøgelser verden over og er stadig ikke endegyldigt beslyst SymptomerSymptomerne udvikles oftest i den ende af frugten nærmest blomsten. De mørkebrune pletter er 2-3 mm i diameter, ret hårde og normalt nedsænket i forhold til frugtens overflade. Skræller man æblet og derved fjerner de overfladiske pletter, vil man se at pletterne tit findes dybere inde i selve frugtkøddet. I disse tilfælde mener man at symptomerne skyldes bormangel. Bider man i æblet vil man opdage at det smager svagt bittert (heraf det engelske navn "Bitter Pit").SygdomsforløbSygdomsårsagen er som nævt stadig under udforskning. Der er tale om et komplex af forskellige næringsmæssige ubalancer, der giver sig udslag i mangel på essentielle næringsstoffer. Ved den naturlige dannelse af forskellige organiske syrer spiller calsium en vigtig rolle. Normalt vil træet optage calsium gennem rødderne, men hvis denne optagelse delvis svigter og der samtidig er uballance mellem magnesium og kalium vil de organiske syrer akumulere sig i vævet og forårsage celledød.Calsium er en vigtig byggesten i cellevæggene og en anden hypotese går ud på at mangel på calsium får disse til at kollapse. Kraftig gødskning med kvælstof og kalium, kan til en vis grad forhindre optagelsen af calsium og således medføre priksyge. Forskellige forhold kan påvirke udbredelsen af priksyge. Surhedsgraden i jorden (PH), Gødningskoncentration, bekæringen, den vegetative vækst i træet, frugtudtynding, samt klimaforholdene. Der er en klar sammenhæng mellem sur jord og kraftig udbredelse af priksyge. I erhvervet hvor man bruger gødningsvanding til æbletræerne, er der heraf en tendens til forsurende effekt. Beskæring om vinteren giver større grad af priksyge end hvis der anvendes forårs- og sommerbeskæring. Varme vejrforhold i perioden omkring sidste del af frugtudviklingen/modningen, tit i kombination med blæst, giver øget risiko for priksyge. Ofte er store frugter mere modtagelige for priksyge end små. Modforanstaltninger
BekæmpelseDer er ikke direkte bekæmpelsesmuligheder for denne fysiologiske sygdom. |