Til forsiden
  Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk

Skadedyr


Krydderurtcikade (Eupteryx decemnotata)

Hvad er det for små dyr i mine krydderurter..?

Eupteryx decemnotata
Krydderurtcikaden suger på bladene så de for lyse pletter. Her på Salvie (Eupteryx decemnotata)
Foto: Magnus Gammelgaard.


Navne Kryderurtcikade)

Ligurian leafhopper (English)

Krydderurtcikade

Det er ikke så tit at krydderurter angribes af skadedyr. Når det sker er det ofte spindemider eller bladlus som er på færde, men der findes også specialister. Krydderurtcikaden fortrækker således at leve på en lang række forskellige krydderurter. Oftest er det planter i læbeblomstfamilien (Laminaceae)
Værtplanter kan således være salvie, mynte, lavendel, merian, oregano, rosmarin, basilikum, timian og citronmelisse m fl.

På Engelsk kaldes cikaden for Ligurian leafhopper. Navnet hentyder til oprindelsen nemlig landområdet i Norditalien beliggende ved det Liguriske hav. Det Liguriske hav er navnet på den del af Middelhavet som ligger mellem Korsika og kysten af den italienske region Ligurien. Det er sjovt nok også her en lang række krydderurter stammer fra.

Herfra har cikaden spredt sig til resten af Europa og USA. I 2003 blev den første gang fundet i England og i 2006 er den set i Danmark.

Udseende

De voksne cikader er mindre end 3 mm lange, med brune, gule og hvide pletter på vingerne. De er udstyret med lange bagben, der gør dem i stand til at springe når de forstyrres. å bagbenene findes en række kirtler hvorfra de udsondrer vandskyende sekreter, hvilket gør dem i stand til at undgå at blive fanget i vanddråber eller deres egne udskilte sukkerstoffer.
Krdderurtcikaden kan adskilles fra andre tilsvarende cikader på de 5 par sorte prikker på hovedet.
Cikaden er udstyret med rørformede munddele der gør dem i stand til at gennembore planteceller og opsuge cellevæsken. Der kan være flere voksne på samme plante hvilket antyder at de godt kan acceptere en vis population. Cikaderne kan som mange andre cikader frembringe lyd, der transmitteres til andre individder ved vibrationer i blade og grene.

Eupteryx decemnotata
De 5 par sorte pletter på hovedet af de voksne cikader er et sikkert kendetegn for krydderurtcikaden  (Eupteryx decemnotata).
Foto: Magnus Gammelgaard.

Biologi

De voksne hunner lægger deres æg inde i plantevævet. Æggene er gennemsigtige hvilket gør dem meget svære at lokalisere. Dog findes der ofte en brunlig plet der hvor ægget er sat ind i vævet. Under Italienske forhold sker hoveddelen af overvintringen som æg (sikert også i DK). Æg klækker 20-26 dage efter æglægning (20 grader C.)
Efter klækningen gennemgår nymferne 5 udviklingsstadier før de er voksne. Det 5. nymfestadie er det længste og tager ca. 5 dage.
Hele perioden som nymfer tager ca. 20 dage.
Nymferne er grønlige, vingeløse og er ligesom de voksne i stand til at springe




Eupteryx decemnotata
Her ses den voksne cikade  (Eupteryx decemnotata).
Foto: Magnus Gammelgaard.

Eupteryx decemnotata

Her ses nyfen i sidste nymfestadie (Eupteryx decemnotata).
Foto: Magnus Gammelgaard.

Skade

Ci kaderden, bårde nymfer og voksne stikker hul i cellerne med deres sugerør, hvilket medføre hvide eller gullige små prikker på bladene. Svage til moderate angreb skader ikke planterne i væsentlig omfang, men ved kraftige angreb kan der opstå bladfald og vækststandsning.
Problemerne er nok mere planternes æstetiske fremtoning og tilstedeværesen af insekter, når krydderurter anvendes i madlavningen.


Eupteryx decemnotata
Her ses skaden på Basilicum (Eupteryx decemnotata).
Foto: Magnus Gammelgaard.




Eupteryx decemnotata
Her ses symptomer på Salvie (Ceutorhynchus obstrictus).
Foto: Magnus Gammelgaard.




Eupteryx decemnotata
Her ses skade på  Rosmarin (Eupteryx decemnotata).
Foto: Magnus Gammelgaard.





Eupteryx decemnotata
Her ses skade på  timian (Eupteryx decemnotata).
Foto: Magnus Gammelgaard.



Modforanstaltninger

  • Biodiversitet. En have med varieret beplantning og mange skjulesteder for insekter, giver gode muligheder også for nyttedyr, der kan bekæmpe skadedyrene. .
  • Ophængning af gule limplader er en mulighed hvis krydderurter dyrkes i drivhuse

Naturlig bekæmpelse

I Litteraturen nævnes snyltehvepse, mariehøns, guldøjelarver, rovtæger og edderkopper som værende i stand til at reducere bestanden af cikader.

Bekæmpelse

I litteraturen nævnes mulighed for at støvsuge planter som en bekæmpelsesmulighed. I givet fald skal dette gennemføres af flere gange da æggene befinder sig inde i plantevævet og klækkes kontinuerligt

Kemisk Bekæmpelse


Aktiv stof Handelsnavn Mere information
10,2  g/l  fedtsyrer (C7-C18 og C18 umættede kaliumsalte) InsektFri  klar-til-brug
ECOstyle A/S

Se også: Insektsæbe



Andre Cikader:


Opdateret d. 22-09-2023