Majsbrand (Ustilago maydis)"Hvorfor får mine majs store sorte svulster..?"
Sorte svulster, her på kolberne er ikke til at tage fejl af. Planten er
angrebet af majsbrand. (Ustilago maydis).
Foto: Magnus Gammelgaard. NavneCorn Smut (English)MajsbrandNogle plantesygdomme er ikke til at tage fejl af. Majsbrand (Ustilago maydis) er en af dem. Brandsporer inficerer værten, her majs, hvor den lever parasitisk på planten. Sygdommen har været kendt i mange år og ses sporadisk i foddermajs marker. Svampen danner sporer der overlever vinteren i jorden sammen med plantemateriale. Om foråret spredes sporerne til nye planter. Sporene dannes i sporehobe på majsplanten og ved majshøsten kan disse støve som store sorte skyer, især hvis der høstes i tørt vejr.I de senere år har arealet med foddermajs været stærkt stigende, hvorfor man må forvente et større smittetryk end tidligere. Også arealet med sukkermajs er udviddet og her dukker den også jævnligt op. I haverne vil den sikkert også kunne findes, da svampesporer kan bæres med vinden over store afstande. Majsbrand har frøsmitte, men lokaliseringen af angrebene tyder på at det er overvintrede sporemateriale fra jorden, der er den vigtigste smittekilde.
Sorte svulster her på kolberne er ikke til at tage fejl af. Planten er
angrebet af majsbrand. (Ustilago maydis).
Foto: Magnus Gammelgaard.
Nærbillede af de torækkede lyse sporehuse med skålruststadiet. Her
udvikles æcidiosporer (Ustilago maydis).
Foto: Magnus Gammelgaard. SymptomerI forbindelse med angreb af majsbrand udvikler planten galler. Der er altså tale om at svampen påvirker plantens celledeling til at danne helt speciele strukturer. Disse celleopsvulmninger fremstår med en sølvagtig overflade og det er heri de såkaldte brandsporer dannes. Brandsporerne har, set i et i mikroskop, en typisk pigget overflade. Gallerne kan ses overalt på plantens overjordiske dele, men især omkring vækstpungterne. Majskolpen angribes let og her ses nogle ganske voldomme galler, der ikke er til at tage fejl af.Majsbrand ødelægger de kolber som angribes. Ellers betyder et angreb nedsat vækst. Majskolber med galler er ikke giftige. I Mexiko kan man faktisk købe retter med indhold af majsbrand galler, hvilket anses som en delikatesse. Se: http://www.menuism.com/blog/corn-smut-aka-the-mexican-truffle/ Ved høst af majs der støver kraftigt med sporer, bør man dog beskytte sig med en støvmaske.
Galledannelse i stænglen. (Ustilago maydis).
Foto: Magnus Gammelgaard.
Her ses en gennemskåren galle med begyndende sporedanelse.
(Ustilago maydis).
Foto: Magnus Gammelgaard. ForvekslingsmulighederDenne sygdom kan ikke umiddelbart forveksles med andre sygsomme på majsSygdomsforløbMajsbrand overvintrer som tykvæggede sporer i jorden i forbindelse med planteaffald. Her kan de ligge i adskillige år og stadigvæk være spiredygtige. Den primære cyklus begynder om foråret når brandsporer fra jorden, i forbindelse med regn, sprøjter op på de nye planter. Der kan også dannes basidiesporer fra de overvintrede brandsporer som herefter spredes med vinden og lander på planterne. Kommer der efterfølgende regn vil sporerne regne ned i bladskederne og der opstår infektioner flere steder på planten. Infektionen og sygdomsudviklingen sker bedst i varmt vejr. Optimumtemperaturen for sporespiring angives at være fra 26 til 34 gr.CEfter infektionen udvikles de karakteristiske galler som indeholder kolosale mængder af sporer, der igen kan inficere nye planter. Fugtige forhold i forbindelse med sporespredningern (herunder vanding) fremmer infektionsgraden. Modforanstaltninger
Bekæmpelse
Kemisk BekæmpelseDer findes ikke godkendte midler til bekæmpelse af majsbrand.Alternativ læsningGrøn Viden :Majsbrand - en svampesygdom i majs afBrita Dahl Jensen, Birgitte Popp Andersen, Gitte Kjeldsen Bjørn kan downloades fra følgende adresse http://web.agrsci.dk/djfpublikation/djfpdf/gvma326.pdf Andre brandsygdommeTilhørsforhold i svamperigetBrandsvampefamilien |