Til forsiden
Aktuelle skadedyr og svampesygdomme - i Oktober


Prognosen for måneden siger (afhængig af geografisk beliggenhed):

  • Middel af maksimumtemperatur: 12,3 gr. C
  • Middeltemperatur : 9,4 gr. C
  • Middel af minimumstemperatur: 6,4 gr. C
  • Nedbørssum:8 3,2 mm
  • Frostdøgn 2,2
  • Solskinstimer : 94,8
Oprydning !


Plantetid og oprydning…………..

Oktober er en god måned for plantning. Især når det drejer sig om såkaldte barodede træer og buske. Disse er nu for de flestes vedkommende i hvile og har derfor ikke brug for at rodsystemet er intakt lige med det samme. Samtidig er jordfugtigheden høj hvilket sikrer at de ikke kommer til at lide af vandmangel.
Ribs, solbær, hindbær, kirsebær, blommer. Har man dem ikke i haven, var det måske en ide at plante nogle nu.


Drivhuset trænger til rengøring

Drivhuset trænger til rengøring
Prydhaven

Skadedyr

Der findes stadigvæk forskellige skadedyr på vore planter, men de er ved at gå i dvale og gør normalt ikke nogen skade på denne årstid. Det skulle da lige være sneglene. Midlet Ferramol er godkendt af Miljøstyrelsen og burde ikke have skadelige effekter på miljøet.Græsplænen:


Græsset vokser stadig da jordtemperaturen er over 5 gr. C. For ikke at få angreb af  sneskimmel, bør man fjerne de nedfaldne blade hvis de helt dækker græsset. Spredte blade på græsplænen gør ikke noget.

Svampesygdomme

Der findes mange svampesygdomme nu, men for de flestes vedkommende er det for sent at foretage sig noget. Det skulle da lige være stråleplet. Har man haft kraftige angreb kan det hjælpe at opsamle nedfaldne rosenblade, se: straaleplet.htm 

Køkkenhaven

Snart kommer den første frost så det er ved at være tid at få kompostbunken spredt ud hvis man vil efterårsgrave køkkenhaven. Se kompost.htm Drivhuset

Drivhuset trænger til rengøring

Fjern de gamle planter


Drivhuset trænger til rengøring

Drivhuset kan vaskes med brun sæbe


Drivhuset trænger til rengøring

En børste er nødvendig få at få ruderne rene. Til taget vælges en børste med skaft


Drivhuset trænger til rengøring

Efter spuling og udvendig vask er huset klar til næste sæson!


Har man ikke fået det gjort er muligheden der nu. Vi er færdige med at høste afgrøderne i huset og kan nu fjerne planterne. Mange plantesygdomme som meldug og gråskimmel overvintrer i forbindelse med gammelt plantemateriale, så det er en god idé at fjerne dette nu. Også skadedyr som f.eks spindemider, kan gemme sig i forbindelse med gamle planter.

Man kan købe forskellige slags rengøringsmidler specielt til drivhuse. Disse er for de flestes vedkommende udmærkede, men vand tilsat brun sæbe er ganske fortrinligt. Der findes ikke desinfektionsmidler eller mirakkelmidler som på en let måde fjerne alle plantesygdomme og skadedyr, så en børste og lidt "knofedt" er nødvendigt.

Har man en højtryksrenser kan denne bruges med forsigtighed, men pas på ikke at blæse ruderne ud.


Plantedoktoren
Til forsiden