Til forsiden
Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk
Skadedyr
Hindbærsnudebillen
(Anthonomus rubi)
Denne lille snudebille (
Anthonomus rubi
) kan påvirke udbyttet i jordbær ret kraftigt
Foto: Magnus Gammelgaard
Lille "fætter" med stor betydning.
Hvem skulle tro at sådan et lille insekt, der oven i købet lader sig falde ned på jorden, når den forstyrres, kan have stor betydning for udbyttet i jordbær. Som navnet antyder kan hindbær også angribes, men her er den knap så betydningsfuld.
Senere på foråret ses den egentlige skade. Delvist overgnavede blomsterstilke og typiske hængende knopper. Æggene lægges i de halvdøde knopper og klækker senere til små larver.
Biologi:
Hinbærsnudebillen forveksles ofte med hindbærbillen der også er et lille kræ. Det er hindbærbillen der forårsager det vi kender som "orm" i hindbærrene. Hindbærsnudebillen overvintrer i forbindelse med plantemateriale tæt ved jordoverfladen. Når foråret kommer og temperaturen stiger til op mod de 12-15 gr. C. bliver billerne aktive. Først for at æde, senere for at lægge deres æg i jordbærblomster.
Blomsterne bides halvt over og æggene lægges i de små, halvdøde blomsterknopper.
Efter kort tid klækkes æggene til små 2-3,5 mm lange hvide larver.
Det er især jordbær og hindbær der angribes, men også roser kan stå for tur.
Forebyggelse:
I erhvervet anbefaler man at plante jordbær så langt væk så muligt fra tidligere angrebne jordbærarealer. Dette kan imidlertid være vanskeligt under haveforhold.
Dyrkning af tidlige sorter frem for sene, vil begrænse problemet. I visse tilfælde kan det være nødvendigt helt at springe over jordbærdyrkning i en sæson.
Bekæmpelse:
Bekæmpelse
Der findes ikke godkendte bekæmpelsesmidler for private til dette skadedyr.
I erhvervet anvendes også midlerne:
se evt:
Middeldatabasen
Ønsker du at læse om andre bladbiller kan du besøge:
gaasebiller.htm
jordlopper.htm
liljebille.htm
oeresnudebiller.htm
Løvsnudebille
Nøddesnudebille
Skulle du ligge inde med oplysninger og gåde råd vedr. bekæmpelse af dette skadedyr, skal jeg gerne forsøge at bringe dem videre på denne side.
Opdateret d. 03.01.2023
Til forsiden