ForsidenForsiden
  Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk

Skadedyr

Lille Frostmåler
(Operophtera brumata)

"Hvad æder blade og knopper på mine frugttræer................?"

Operophtera brumata

Den lille frostmåler har en glubende appetit for blomster, knopper og nye blade i frugttræer. Her er det æbleblade det går ud over. (Operophtera brumata).
Foto: Magnus Gammelgaard.


Navne

Winter moth, March moth (English)
Kleiner Frostspanner (German)
Cheimatobie, Phalène hiémale (French)
Oruga de la piel (Spanish)

Lille Frostmåler

Den lille frostmåler er tidligt på færde. Så snart knopperne bryder om foråret, eller lidt før, er det muligt at finde de ganske små lysegrønne larver. De er så små, at de sagtens kan skjule sig inde i knopperne og derved være godt beskyttet mod fugle og andre rovdyr. Herinde udhuler de de nye knopper. Er der tale om blomsterknopper, kommer der selvfølgelig ikke nogen frugt. Ved kraftige angreb kan der ske en stor reduktion af udbyttet, men normalt kan denne "naturlige" udtynding godt accepteres. De små larver er lysegrønne med gullige striber. Deres vandring hen over bladene afslører at der er tale om målerlarver.



Operophtera brumata

De første små nyklækkede larver er kun få mm lange.
Alligevel kan de anrette betydelig skade på både blad og blomsterknopper. Her på æbleknop.(Operophtera brumata).
Foto: Magnus Gammelgaard.

Operophtera brumata

Disse kun 3 mm, små frostmåler larver er fanget af Holger Philipsen KU med bankemetoden i en solbærplantage ved Lejre og opbevaret her i sprit. Dette år (2013) havde vi meget sent forår og dette foto er taget d. 2 maj.(Operophtera brumata).
Foto: Magnus Gammelgaard.

Operophtera brumata

Samme aften lykkedes det mig at finde enkelte larver i forbindelse med de netop synlige blomsterknopper.(Operophtera brumata).
Foto: Magnus Gammelgaard.

Operophtera brumata

Her ses frostmåleren på blade af surkirsebær ('Kelleris'). (Operophtera brumata).
Foto: Magnus Gammelgaard.

Symptomer

Larverne har et bredt værtplanteregister. Kirsebær, æbler, pærer, blommer, stikkelsbær, hassel, ribs og solbær får ofte besøg. En lang række skovtræer angribes også.

Larverne kommer frem allerede før knopperne springer ud og de er istand til helt at ødelægge disse. Blomsterknopper udhules og ved krraftige angreb kan det gå ud over udbyttet. Ældre larver kan gå i gang med de nyudviklede frugter, hvilket kan resultere i at disse afstødes. Der kan også opstå skader på frugterne f.eks forkorkninger på æbler og pære.

Operophtera brumata

Her ses parringen der foregår i efterår- og vintermånederne. (Operophtera brumata).
Foto: Gyorgy Csoka, Hungary Forest Research Institute, Bugwood.org .


Operophtera brumata

Forpupningen sker i sensommeren 8-10 cm nede i jorden. (Operophtera brumata).
Foto: Hannes Lemme, Bugwood.org .


Udseende og Livscyklus

Den lille frostmåler har en ret speciel og anderledes biologi end så mange andre målere. De voksne hanner og hunner er helt forskellige. Hunnerne har så reducerede vinger at de ikke kan flyve. Kroppen er 5-6 mm lang, mørkebrun med grågule pletter. Hannerne har "almindeligt" udviklede vinger med et vingespænd på 22-28 mm. Forvingerne er afrundede med gråbrune mørke tværstriber , bagvingerne er lysebrune. Æggene er 0,4 x 0,5 mm, ovale med prikket overflade. De er gulligrønne når de bliver lagt, men bliver hurtigt orangerøde.
Larverne kan blive op til 25 mm lange. Kroppen er som regel lysegrøn med en smal mørk ryglinje og 3 gullige striber på hver side.

Hannerne klækkes fra pupper i jorden allerede i oktober måned og de flyver til langt ind i december måned, vel at bemærke kun ved plusgrader. Hunnen kravler op ad stammen og udsender kønsferomoner der tiltrækker hannerne. Efter parringen lægges der mellem 100-200 æg rundt omkring på træet. Klæknigen sker i det tidlige forår. Larverne kan fire sig ned i silketråde til nye grenpartier. Er der vind kan de tansporteres til nye træer.
Larverner spiser til et godt stykke ind i juli måned. Ofte spinder larverne 2 blade sammen for at kunne være beskyttet når den spiser. Når larven er fuldt udvokset lader den sig falde til jorden. Forpupningen foregår i 8-10 cm´s dybde.

Modforanstaltninger

  • Fuglekasser: fugle, især mejser spiser rigtig mange larver om foråret. Således også frostmålerlarver.
  • Limbælter: Mange steder, især i udlandet, er det praksis at sætte limbælter rundt om stammerne for at forhindre de æglæggende hunner i at kravle op i trlæerne.
  • Kultivering af jorden: Jordbearbejdning under træerne i sensommeren vil kunne nedsætte antallet af levedygtige pupper.
  • Biodiversitet: Sørg for at have en varierende beplantning i haven der giver nyttedyr mulighed for at trives.


Bekæmpelse


Biologisk bekæmpelse

Produktet Larvex indeholder bakterien Bacillus thurigiensis og kan nu købes hos bl.a Nyttedyr.dk

Kemisk bekæmpelse

Der findes ikke godkendte kemiske bekæmpelsesmidler for private haveejere til dette skadedyr


I erhvervet anvendes også


se evt: Middeldatabasen

Andre målere



Opdateret d. 04.01.2023

Valid HTML 4.0 Strict