Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk

ForsidenForsiden

Skadedyr

Tæger (Heteroptera)

Henvisning til tægearter

Generelt om tæger

Uha ! Tæger, de dyr bryder vi os ikke om. De fleste tænker på skovflåten som en uvelkommen gæst, men den er slet ikke en tæge. Derimod en mide!

Der findes både skadelige og nyttige tæger, ja alt er selvfølgelig relativt, men en del tægearter er kent for at have mange insekter på menuen. Den mest kendte er næbtægen (Anthocoris) som endog opdrættes kommercielt til salgfor biologisk bekæmpelse. Så findes der en del arter som vi både betragter som nyttedyr og skadedyr, samt andre arter som er skadedyr idet de på forskelligvis gør skade på vore kulturplanter.

Gruppen af tæger kaldes (Heteroptera) hvilket betyder "forskelig vinget".
Forvingerne på de voksne tæger består af en indre del der er tyk og farvet og en ydre del som genemsigtig og hindeagtigt. Når vingerne er foldet sammen ligger de hindeagtige dele af vingerne over hinanden og danner en typisk trekant, kaldet et scutellum.
Dette kan imidlertid kun iagttages hos voksne tæger. Et andet godt kendetegn er følehornene (antennerne) der hos tæger har 3-5 stavformede led. Dette kan ses også hos nymferne.

Der findes op imod 500 forskellige tægearter i Danmark så det kan være svært at finde rundt i denne store insektgruppe. Især fordi tægerne i nymfestadierne i de fleste tilfælde slet ikke ligner de voksne. Der findes forskellige nøgler, men de fleste er for "menigmand" lidt svære at anvende. Derfor er det også glædeligt at der nu er hjælp på vej. På adressen http://britishbugs.org.uk/gallery.html er man igang med at op bygge et website baseret på fotografier. Det glæder jeg mig selv meget til. Mange af tægerne er særdeles farvestrålende at se på. På siden http://www.vestrehus.dk/Dyresider/Taeger.htm har Bjørli Martha Lehrmann gjort det igen! På sin fremragende måde viser hun her forskellige sider af tægernes liv. Besøg den!

Navne

True bugs (English)
Opdateret d. 05.01.2023

Valid HTML 4.0 Strict